Tuesday, June 7, 2016

Brownies Kedut ; Confirm Berkedutss

skang tren brownies berkeduts seribu..mami ni , buat kali ke 3 baru menjadi kedutnya..tapi cube & error la resepi2 nya..kali ni meh nk share resepi brownies kedut ni yang pasti berkedut..klu tak berkedut gaks tu, jgn kecam mami ye...ade la tak ikut tips2 yg mami bagi karang ni huu

 
kedut tak..keduttsssss kannnnn

Resepi Brownies Kedut

350 g dark coklat / coklat masakan
1/2 cawan butter / margerin
* satukan dan double boil sehingga cair

Cara:
1. dalam bekas lain, masukkan 2 biji telur, 1 cwn gula gereng dan sedikit esen vanila. whisk hingga sebati. korang kaco2 je ye.guna spatula or pemukul telor tu.tak pyh beria pon.
2. masukkan coklat cair td. samada panas2 or suam2 kuku kaki korang..whist sebati
3. add 1 cwn tepung penaik. whisk lg
4. masukkan pulak 4sb serbuk koko.whisk lg.
5. then masukkan dalam loyang 7x7 or 6x6..lapik baking paper dulu ye.lps tu suka hati samada nk tabur coklat chip ke badam ke.
6. bakar suhu 170D selama 30-40 min. bergantung la oven korang camna
7. dah masak, biakan dlu kek tu dalam oven cume regangkan sket pintu oven tu.

Simple kan..try la.nnt da siap tepek kat sini ye :)

tips nk buat brownies ni
~ jgn pukul lama sgt, kang jd cam kek lak
~ pastu jgn bakar lama sgt, tp bialah brownies korang masak heee
~biakan brownies sejuk seketika dlm oven tu slps msk.dlm 10 min gitu
~ oh ya, tak kisah la nk pakai coklat apa pon ye..jnji sedap di mulut korang huu

ni brownies jugak..tp xde kedut nya..rasa tok sah ckp la..mabelessss sesgt..resepi nya nnt mami cari ye..len sket dr yg atas ni


Tuesday, March 29, 2016

Mango Cheese Cake

Mango Cheese Cake




Bahan base:
200g biskut marie
100g butter
Bahan-bahan filling creamcheese:
250g cream cheese
60g gula castor
2 biji mangga (1 biji dipotong dadu, 1 biji untuk dibuat puree mangga)
200ml whipping cream
1 ½ sb gelatin
125ml air suam
Bahan topping:
Puree mangga
50 ml air suam
1 sb gelatin
1sb gula castor

CARA-CARA

Buat base:
-          Cairkan buuter (double boil)
-          Then gaul dengan biskut marie yang telah dihancurkan
-          Masukkan di dalam Loyang (sy pakai 9 inch), dan tekan2kan dan padat2kan
-          Masukkan dlu dlm fridge. Sementara tu boleh la buat filling creamcheese
Tips: untuk dapatkan base yang tidak pecah or berderai;
1.       Semasa gaullkan kepalkan campuran biskut marie tu, biskut marie tu boleh dikepal2kan dan tidak berderai
2.       Betul2 padatkan base biskut marie tu ke dalam Loyang tau.jgn tekan manja ye hehe

Filling creamcheese
-          1 ½ sb gelatin dilarutkan ke dalam 125ml air suam.dan ketepikan
-          Putar whipping cream hingga kental & ketepikan. Nak senang, putar whipping cream yang betul2 kua dr fridge
-          Dlm bekas lain, putar creamcheese dan gula castor hingga berkrim.then masukkan separuh puree mangga . gaul rata
-          Masukkan whipping cream td ke dalam adunan cheese. Gaul guna spatula.
-          Then masukkan pula adunan gelatin td. Gaul rata.
-          Masukkan pula potongan mangga .
-          So dah boleh masukkan kedalam Loyang.
-          Simpan dalam fridge

topping
-          1sb gelatin + 1 sb gula castor dilarutkan ke dalam 50ml air suam.dan blend
-          Bila kek da sejuk dan agak kukuh, bolehla tuang puree mangga di atas sekali
-          Dan simpan semula ke dalam fridge
-          Siap..senang kan..selamat mencuba J


      sedap, memang sedap tak terkata..nak nak makan waktu musim panas ni..mmg rasa sejuk di tekak..mmg marbeles la rasanya...dah lama tringin nak buat..so bila da jumper resepi yg mudah ni terus buat..sah sedap dan menjadi...emmmmm sedappp nya..tp dah abih la plak kene baham huu



Thursday, December 31, 2015

Selamat dah 4

28 NOV 2015..akhirnya selamat mami bersalin anak ke 4..nak jugak baby ni lahir sama month dengan  mami n fazya.ikutkan due date baby 13 Dis..so tak geng la  baby ng papa eh heeeeeheee

my baby 1st day..besaq sket kali ni. 3.5kg

Jom mami nk share sket pengalaman bersalin kali ke 4 ni.

Bulan November 2015, merupakan bulan yang plg bz dlm hidup mami..kebetulan hari inovasi jabatan jatuh pd 4 disember bertempat di institusi mami. N grup kami pula menjadi jk bagi pameran dan penerbitan..so bykla keje yg kene pulun bulan November aritu..sampai cuti pon kene ot dtg opis wat keje..

Pd th khamis 26hb nov tu, ms mami g toilet, dah kua tanda cekelat2 camtu.sama tanda ms lahirkan anak 1 n ke 2.so th tu mami kua kejab beli panty liner.ptg tu bis buat meeting sapa nk dtg ot buat keje lebih masa.mcm biasa, mami da tau, lambat lg ni nk bersalin klu kua tanda cmni.kita biakan sakit dtg dulu.sbb bila keje yg urgent cmni, kene la dahulukan kj.kang klau sakit, leh g spital kan..sbb ms tu mmg tak rs apa n tak sakit.boleh keje n berjln mcm biasa.

Jumaat tu cuti umum, konon nk pi bukit merah or refarm kampar,tp sebab risau berjln jauh waktu mcmni.kami cancelkan aje.so yg terdekat pi keje la.seben ckp klu da rs sakit cpt2 bgtau die utk kami ke hospital.

Mlm tu siap wasap ng member2 esok pg nk g opis kol bp sbb takut la pi sensorang.maklumla vri tu lagend sket.hahha..

Mlm tu, sempat buat kek cekelat lg.pastu tdo tak bp llena sbb rs mcm skt prt sket.tak pk apa pon sbb ingt skt prt mcm  nk kene diarrhea.tgk jam 3 pg..hurm lg la mls nk bgn,nk bersiap g spital.lgpon pk, nk anta anak2 kat siapa tgh mlm cmtu.mami pm jugak tanda2 nk bersalin kot.tp mami doa byk2 agar jgn bg sakit nk bersalin lg sbb kesiankan anak2 takde org nk jaga time waktu cmnih.alhamdulillah Allah permudahkan. Tepat jam 6 pagi, prt mami da stat contraction.kali ni skt kuat trus.mami gagahkan diri untuk.mndi, brsiap n smyg subuh.

Nasib baik dah pagi.kami ketuk pintu rumah kwn mami setelah telepon berkali2 tak angkat.nasib baik kwn mami tu da bgn.trus seben bawak mami ke hospital.contraction  semakin kerap dan sakit.mami suh seben paking kereta dlu n mami cuba utk jalan sendiri.bila sakit mami stop,bila hilang contraction,mami cuba jln.tp seben tolong papahkan, sbb contraction mami ms tu da makin kuat.

Sampai je depan pintu labour room, air ketuban pecah.abih lantai.lega sket hati mami bila air ketuban da pecah.mami nk jalan lagi.tp cik cleaner tu da amekkan wheel chair suh mami duk dlm tu je..nea berlari dptkan mami..wahh dah semakin nebesss hehe

Bila da stat pecah air ketuban, so mulala nk.meneran n contraction semakin sakit..waarghhhh mmg tak terthn skt nya.check bukaan, ade yg kata 4cm ade yg kata 5 cm..so mami ditolak ke bilik labour room.my seben masuk.

Betullah kata org, rezeki anak lain2.walaupon anak ke 4,sakit bersalin tetap kuat dan tak semudah bersalin anak ke 3 dlu.hampir 2 jam di bilik labour room.push my baby sbb da 10 cm pon.tup2 Dr kata jantunh baby tak stabil.Dr   bincang dgn seben.katanya takut jadi apa2 dgn baby.kpla baby masih jauh lagi walaupon da masukkan ke dalam.dr tanak tgu katanya risau risiko pd baby.hurmmm akhirnya, rezeki mami utk ceacer kali ke 2.sedih hanya Tuhan yg tau sbb mami mmg dah redy nk bersalin normal.tp siapalah kita nk melawan ketentuan dariNya.

Mami kene full bius sbb suntikan epidural pertama tak.memberi kesan.mami masuh terasa amat skt ms perut ditoreh.akhirkan mami dipengsankan sepenuhnya...bgn2 mmg rs lemah sgt.nk bukak mata punya la payah.mami cuba nk bgn duduk sbb skt tekak yg amat sgt. tercari2 anak..nes dok ckp ade.baby ok..tp sebab xnmpak depan mata kan..mana nk puas ati.biasa Dr akan tunjuk kat kita anak dan jantina.ni xtaw pape..maw x runsing..

last2 ms katil nk ditolak ke wad, baruler baby dibwk bersama..syukur..sumer baik2 jer..mmg sah baby BOY..haha..mmg da terang daan nyata ms scan ..lg mau tye jantina eh huuu

Thursday, November 19, 2015

Bersediakah Fayyadh ??



Ni fayyadh anak manja mummy buat masa kini..manja sangat dengan mummy..tak boleh berenggang langsung ng mummy..sentiasa nk berkepit ng mummy , menangis dan susah hati kalau mummy takde 10 min dengan dia..nak tido cari mummy, nak makan cari mummy, nak susu cari mummy, nak main cari mummy, serba serbi anak mak, nak berkepit je ng mummy..so mummy pon akan jadi tak biasa kalau berjauhan dengan fayyadh ni..maklum dah.dah biasa berkepit..nk tido pon sebelah mummy je..dengan papa die pon tanak..

selalu ajuk die, faaydh nnt baby da keluar, fayyadh kene tido bilik along lah..tak pon sebelah papa..ape jwpn fayyadh..baby yang tdo sebalah papa..kekadang die susun orang tido atas katil...mama, fayyadh, baby, papa.. hahha..nk jugak die sebelah mummy tu..baby tak boleh hiii

so mummy risau jugak, camna bila masuk wad nnt.. 2 3 hari jugak lah tanpa fayyadh..boleh ke fayyadh tido tak peluk mummy nnt..mummy pon rindu jugak pelukan fayyadh tu nnt..
n camna plak baby bila dah lahir nnt..boleh ke fayyadh kongsi bermanja dengan baby ni nanti..
tapi dalam ramai2 mummy punya F ni, Fayyadh la yang paling rapat dengan baby dalam perut ni..hari2 dok cium dan usap baby dlm perut...digosok2 perut mummy ni..baru die leh tido...

hurmmm abang fayyadh hiii

Hamil 37 minggu: Mummy semakin Berdebar

ayark ..kejab je dah 37 minggu..dah 9 bulan lah kira nya..haih seram sejuk seram sejuk dibuatnya..
tapi maaf lah pict takde..sebab..

takde sapa nak amek gamba mummy kot
kendian mummy pon tak suke bergamba di kala ini...demoksssss..berat mummy dah 73kg tauu..waaaaaa..nangis air mata darah dibuat nya...

oklah, based scan ng dc mgu lepas ms 36 minggu.

Dr kata kepala baby dah masuk dlm lubang nya..so insyaAllah takkan bergerak or berpusing lg lah...harap2 sangat normal yee...brt baby..agak sihat,...so kene diet karbo Dr kata..huuu...(mampukah mummy??hahha) .. dan kedudukan baby tinggi lagi..so takde la awal lg nk bersalin...tunggu je lahhh hiiii...

haih seram seramm...doakan mummy agar dipermudahkan ye,,n baby meluncur laju kua..heee..semoga baby dapat dilahirkan dengan mudah, cepat, dan sihat..aminnnnnnn


Doa dipermudahkan bersalin dan dipermudahkan segala urusan... amin

Monday, October 19, 2015

CheeseKut; Simple dan Sedap

Jom sapa nk buat kek cheese yang sedap lagi simple..yang penting tak perlu bake..leh masuk mulut trus..

kali ni mummy tru buat Cheese Cake Biskut or orang panggil CheeseKut

menyelerakan tak? hii... dapat 3 layer

Bahan2 yang paling simple:
- biskut deluxe crackers / biskut kering tuu
- 250g cream cheese
- 1/2 tin susu pelat manis
- nestum
- milo
- susu segar dutch lady (utk celup2kan biskut aje). Rasa nya nk guna apa2 air or susu pon boleh ye.mummy bancuh susu anak je hehe

Cara2nya:

Step1:
- pukul cream cheese hingga hancur
- masukkan susu pekat manis. yang tak suka manis leh kurangkan ye
- putar lg hingga sebati
- siap step 1

Step2:
- celupkan biskut kering td, tp jangan terlalu lembik sangat plak..celup2 kejab je
- susun biskut td dalam loyang / bekas
- sapukan cream cheese td
- tabur nestum
-tabur plak milo
- then ulang balik biskut-cream cheese - nestum -milo..hingga la bahan korang habis
- topping atas sekali mestilah cream cheese td, n hias lah dengan apa2 pon...
-simpan dalam peti sejuk seketika..lps tu leh la ngap...

topping nye tak kisah..ikut anak tekak sendri noh hehe


memang menjilat bibiq punyer...baik korang buat..hehehe....

Saturday, September 19, 2015

Sarapan mudah dan simple: roti sosej bunga, garlic bread dan mushroom soup

Sarapan mummy pagi tadi..simple, mudah dan mengenyangkan.sesuai la bagi tak suka ambil sarapan yang heavy pepagi.ala ala makan kat pizza taw. Roti tu sapu atas dan bawah dengan garlic spread.bakar sekejab dalam oven. Mushroom sup tu mummy beli instant je..hehhe..sesapa yg pandai buat mushroom soup lg baik kan.. :)
Yg ni selepas digoreng.goreng sekejab je taw..laju je anak2 mummy mkn :)

Resepi roti sosej bunga:

1. Sosej direbus terlebih dahulu. Tidak terlalu lama sejukkan dan potong nipis 3 hirisan utk satu sosej tu
2. Roti dibuang kulit tepi.potong 4 atau 3 secara memanjang.lenyekkan bagi roti tu nipis
3. Ambil 2 bahagian roti. Cantumkan roti yg telah dipotong.lekatkan dihujung roti dengan telur putih.so akan jadi roti tu memanjang.paham x heeèee
4. Then barulah digulung dgn hirisan sosej tadi n lekatjan roti dengan telur putih td.agar balutan tidak terbuka
5. Goreng sekejab dengan api yang sederhana
6. Dah siap, sedap di makan dgn sos.. yummy!!!


28 weeks pregnancy: oh, makin berdebar

Mummy da masuk 28 minggu, means da 7 bulan..waa cepat masa berlalu kan...mummy da rasa agak seram sejuk... 12 weeks to go.. hurmmm berdebar sungguh
Sekarang ni pening nk pegi keje sebab takde baju nak pakai..mummy tak banyak baju preggy kot..baju jubah2 biasa je..sekarang banyak yang tak muat sebab mummy da debab..tgk la muka..penuh macam pinggan ..bak kata ayah mummy :(
Perut mummy yang da macam sarat...hurm kali ni prt cepat betul boroi nya hehe
Close up sket baby kat dalam ni...sayang tengah buat apa tu yeee..men netball ke football?? Hehe ...what gender inside huh.... :*
Supplement wajib mummy ambil setiap malam..kalau tak, sakit pinggang berbisa mummy alami..add nye oste ni, mmg buat mummy lega..tdo pon lena, tak lena sebab asik nk terkucil jekkk haih.... :)


Tuesday, September 15, 2015

Kek sedap dan mudah :Kek Microwave

Kek nya gebu dan lembut.lagi moist dari bakar.sedap sangat la..

Jom kita buat kek yang sangat2 mudah dan yang penting sedap dan menjadi.tak perlu nk putar bagai..kek microwave ni sesuai sangat buat time lapar2 kek yang nak makan cepat..

Jom tengok resepi yang mummy buat ni:

8 sudu besar serbuk koko/milo (mummy buat 4 sd besar milo n 4 sd bsr serbuk koko)
8 sudu besar gula castor
8 sudu besar minyak masak
6 sudu besar susu pekat manis
2 biji telur gred A
1 sudu teh baking powder

Cara :
1. Gaulkan je semua bhn tadi hingga sebati. Guna sudu je
2. Masukkan dalam loyang or mangkuk. Mummy griskan juga dgn marjerin pada dasar loyang.
3. Masukkan dalam microwave. Selama 8 minit.

* ada setgh microwave yang ade power level.kalau ada rs nya set suhu yang tertinggi.mcm mummy power level paling tinggi 100. Kalau yang takde tu, lg senang tak payah pk2, set je 8 min.jika tak msk lagi kek tu, adjust tambah masa lagi. So bergantung pada kecanggihan microwave masing2 la ye... dah apa lagi, jom la test kek mudah ni :)


Friday, August 28, 2015

Ayam masak halia: resepi pemanggang ajaib



Beberapa ari ni teringin nak masak guna pemanggang ajaib je..aritu buat beger guna pemanggang ajaib..bakar roti n daging beger dalam tu..anak-anak siap cakap..mama mcm beli kat kedai la...slama nk bakar guna kuali jer...tekstut daging beger jadi keras sket..so bebudak ni tak suke..tak laku pon mami buat..tp sejak buat beget guna pemanggang ajaib ritu,tiap2 ari bbdk ni request nak beger lagi..mami je tak kuasa nk buek eh huuu...eh sumber gamba bege xda la.plak

Rini masak ayam masak halia pulak guna pemanggang ajaib...sedap la plak..yg penting kurang minyak.

Bahan-bahan nye mumy main campak je...

Ayam potong kecil
Cili api
Bawang kecik
Bawang besar
Cili api
Lada hitam
Cili besar
Sos tiram
Sos cili
Halia
Serai di ketuk

Cara masak..
- Cili api,bwg putih n bwg merah tu suka hati la nk racik o tumbuk..mami suka lg klu tumbuk.tumbuk sket dengan halia
- Hiris bawang besar, lada besar, n halia

Ok jom masak

- Masukkan ayam dalam pemanggang ajaib..
- Tabur je bahan ketuk n bahan hiris atas ayam
- Bukak api
- Buh sket lada hitam serbuk n air nk masak bahan n ayam
- Then lama sket tu, masukkan pula sos tiram n sos cili...

- Goncang2 je pemanggang ajaib tu nak bagi bahan sebati...

- Bancuh tepung jagung or tepung gandum dengan air dalam 1 sudu tepung je
- n masukkan ke dalam pemanggang ajaib td..ia nya untuk melikatkan kuah ayam td

Agak rasa ayam da masak n lauk da empuk, perasakan dengan garam

Siap

Sedap kan..ha air tu korang ikut suka hati korang la nk kuah byk mn n nk empukkan ayam..tp klu da masak guna pemanggang ajiab tu..memang ayam cepat empuk..air tak banyak pon takpa..yang penting tutup pemanggang ajaib tu...

Dah ..jom makan..