Friday, September 30, 2011

Nabil da kawen..

da kawen ke da nikah eh..sama la tu kan..td dgr radio sinar pepagi..dok dgr celotah kak unku, SY n kerel pepag dok usik mengusik psl nikah2..pastu asik psg lagu kawen..dok trepikir dlm hati, sape lak yg kawen ni..ni mesti ade artis yg nk kawen rini...dgr punye dgr upenye..nabil raja lawak tu..bukan la member pon ng nabil tu..da die tu artis nk la tau jugak kan hihiiii.....

kabarnye nikah petang jun 30hb9 arini di masjid putrajaya ng bekas pramugari..skang koje ape bini nye tu tak tau la plak..huuuu....apepon, tahniah la buat org kg den ni ha...n smuga berbahagia la hendakNya..pandai plak si nabil ni milih ye..mcm tomok jugak kawen ng pramugari heee.....lumrah artis....

ok daaa~~~~...memey ng norman hakim pon da slamat...tp cheq mmg tak suke pasangan ni...i'm sorry...! cannot wish anything to them huuuu


Thursday, September 29, 2011

payah nye nak bergamba statik

td godek2 gamba raya baru2 ni..sekali tersenyum2 tgk beberapa keping gambo.ps belek2 gamba, terdetik dlm hati..takde pon gamba kami 4 beranak yg betul2 cun..yg mn anak2 baik jek tgk caamera..ni tak, mcm2 aksi bebeadk ni..pyh sungguh nk bergamba same2..moh tgk mane2 gamba yg betul2 haru...huuu..mcm2 anak2 mummy niii
farez kalu da main, takde nye la nk ajak bergamba..tak mau nye die..ni adik ni np pejam2 mate lak ni...

time ni adik lak tanak bergamba

tgk le fazy tu,,sebenar nye die nk trun tu..tak de mud la tu si kecik tu

hahhahaha....gasak laaaaaa

Wednesday, September 28, 2011

ELAK KECURIAN, DI ROMPAK DAN DI ROGOL DALAM RUMAH SENDIRI

lagi share to all...



Banyak kes pecah rumah dan ada ahli keluarga dibunuh atau dirogol oleh perompak.... Muhasabahkan diri kita. Adakah kita pernah mengabaikan tanggungjawab sebagai ketua dalam keluarga menentukan anak-anak dan isteri kita selamat ketika tidur waktu malam hari? Adakah kita pernah memagar rumah kita secara fisikal dan dipagari dengan pendinding ayat Al-Quran.


Rumah yang dipagar dengan keluli atau mangga solex, sekiranya perompak menggunakan ilmu sihir boleh membuka semua kunci. Kerana ilmu sihir itu kerja iblis dan syaitan. Terutama perompak dari Indonesia yang mahir menggunakan ilmu sihir memukau dan pembuka kunci. Hanya dengan menepok mangga ia terbuka tanpa kunci. Jadi mari kita pagar rumah kita dengan ayat suci Al-Quran dan baca tip pencegahan ini.

Tips menghalang kecurian.


(1) Jangan biarkan anak-anak tidur di ruang tamu seorang diri (Mereka mungkin menggunakan anak sebagai tebusan).

(2) Kunci atau sorokkan semua pisau-pisau yang terdapat di dapur sebelum tidur (Kesemua kes kecurian di dapati pisau hilang dan menurut polis mereka akan mencari pisau dahulu sebelum mencuri bertujuan untuk melindungi diri mereka).

(3) Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada tengah malam (pukul 12:00 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka di mana mereka telah menunggu diluar pintu rumah untuk masuk (Kes terbaru berlaku di Dungun dan Petaling Jaya).

(4) Beritahu anak-anak sekiranya hendak ke tandas (jika tandas jauh) di waktu tengah malam, kejutkan ibubapa untuk bersama mereka.


(5) Jangan simpan barang-barang kemas di dalam almari baju (Cara lama ...).


(6) Bawa alarm kereta bersama semasa tidur, in case terjaga tengah malam, cuba on and off kan balik untuk menakutkan pencuri (Menandakan kita sentiasa alert).


(7) Tekan button merah alarm kereta anda jika anda suspect pencuri sudah masuk ke dalam rumah.

(8) Sekiranya terlihat orang-orang yang agak aneh dan asing di kawasan rumah anda, sila dapatkan plet no motor/kereta mereka (Selalunya naik motor dan mereka ni biasanya berdua, setiap kali kita lalu depan mereka, mereka akan menundukkan kepala).

(9) Pesan kepada jiran, sekiranya ada sesiapa yang datang ke rumah kita dan mengaku saudara kita bertujuan untuk mengambil barang-barang, jangan benarkan, beri nombor telefor pejabat anda kepada jiran supaya mereka boleh double check dengan kita.



(10) Semasa tidur, pastikan handphone anda berada di sisi atau pastikan juga Cordless Phone anda berada di sisi anda ataupun sambungkan satu extension dalam bilek tidur anda. Ini memudahkan anda membuat panggilan kecemasan sekiranya anda terasa kehadiran pencuri di dalam rumah anda.

(11) Adakan senarai nombor telefon kecemasan seperti polis kawasan anda, bomba kawasan anda, 999 atau sebagainya. Pastikan nombor-nombor ini disimpan dalam handphone anda. Kalau boleh, hafalkan nombor tersebut. Ini memudahkan anda membuat panggilan telefon.


(12) Kalau berkemampuan, pasangkan alat pengesan kecurian di rumah atau automatik alarm.

(13) Lampu porch & lampu belakang rumah sepatutnya terpasang secara automatik bila malam, baik semasa kita ada di rumah atau pergi bercuti.


(14) Kalau cuti lama, pesan jiran kutip surat-surat dalam peti surat. Peti surat yang penuh membantu pencuri menghidu ketiadaan tuan rumah.


(15) Kalau kawasan anda kerap berlaku kecurian, buat permohonan rasmi dari Balai Polis berdekatan supaya ada anggota polis buat rondaan yang kerap di kawasan anda.

(16) Kereta Proton adalah paling mudah dicuri. Kalau kereta anda brand new, sekurang-kurangnya anda perlu lock gear & steering sebelum tidur (Sebenarnya masih boleh dicuri, tetapi akan berjaya melambatkan pencuri).


(17) Kalau ada anak-anak perempuan, sebaik-baiknya pintu biliknya dikunci dari dalam (Sebab ada pencuri yg mengambil kesempatan seksual) dan anda perlu ada kunci pendua in case berlaku kebakaran.


(18) Sekurang-kurangnya simpan kayu hoki atau baseball di bawah katil anda buat mempertahankan diri dari pencuri yang ganas.

19) Jangan letak kunci bawah pasu bunga/mail box/alang pintu/tepi tingkap bila keluar (Pencuri dah lama tau taktik ni...). Lebih selamat beri pada jiran yang kita kenal rapat.


(20) Kalau sewa rumah baru pastikan anda tukar padlock baru, mana tau bekas-bekas penyewa lama simpan kunci pendua.


(21) Kurangkan pendedahan dan pergaulan anda dengan pekerja asing.


(22) Pastikan keadaan selamat sebelum buka pintu rumah (Tak kira siang atau malam, terutamanya balik lepas 11:00lam).

lastly, sama2lah kiter berjaga2 dan sentiasa alert ng keadaan skeliling kite..mintak di jauhkan lah....

mari bersenam

lame nye tak update blog...arini rase nk update blog..sbenar nye mls nk tranfer gamba dr fon..pastu ade je itu ini..ng tenet takde nye..arini nk masukkan video farez wat sit up plak huhu...dasat anak mummy..mummy yg nk kurus, farez lak asik nk ikut wat..adik pon sama nk buat..dok kire2, tp bdn tak naik2 jugak...so mummy uplod vid farez je lah ye..smuga anda sume dpt kesedaran utk bersenam slps tgk vid ni huhu...
video

Thursday, September 22, 2011

Pengorbanan Seorg IBU

cerita ini pon just for feel sharing wiz uol..

Ini adalah kisah be...nar pengorbanan seorang ibu semasa Gempa Bumi di China.


Selepas gempa bumi reda, apabila penyelamat tiba di runtuhan rumah seorang wanita muda, mereka melihat mayat beliau melalui celah runtuhan dan timbunan tanah. Tetapi entah bagaimana ia kelihatan agak aneh seperti melutut pada seseorang dan menyembah ke hadapan, dan dua tangannya menyokong sesuatu objek. Rumah runtuh itu telah menghempas belakang dan kepalanya.

Dengan usaha yang sukar, ketua pasukan penyelamat meletakkan tangannya melalui celahan yang kecil di dinding untuk mencapai badan wanita tersebut. Dia berharap bahawa wanita ini mungkin masih hidup. Walau bagaimanapun, badannya yang sejuk dan kaku membuktikan bahawa wanita itu telah meninggal dunia.


Dia dan seluruh pasukan meninggalkan rumah itu dan mencari mangsa pada bangunan runtuh yang seterusnya. Tanpa sebarang alasan, ketua pasukan ini didorong oleh satu kuasa yang kuat menariknya untuk kembali ke rumah wanita yang runtuh itu. Sekali lagi, dia melutut dan melalui celahan runtuhan yang sempit untuk meninjau keadaan mayat itu. Tiba-tiba, dia menjerit kegirangan, "Seorang kanak-kanak! Ada kanak-kanak! "


Seluruh pasukan bekerja bersama-sama dengan berhati-hati mereka memindahkan objek runtuhan yang menghempas wanita itu hingga mati. Terdapat seorang kanak-kanak lelaki berusia 3 bulan yang dibalut dengan selimut berbunga di bawah mayat ibunya. Jelas sekali, wanita itu telah berkorban hingga ke akhir hayatnya untuk menyelamatkan anaknya. Apabila rumahnya runtuh, dia menggunakan tubuhnya untuk melindungi anaknya. Budak lelaki itu masih tidur dengan nyenyak semasa ketua pasukan penyelamat itu menemuinya.


Doktor bergegas datang untuk memeriksa anak kecil tersebut. Selepas beliau membuka selimut, terdapat telefon bimbit di dalam selimut itu. Tertera teks mesej pada skrin telefon bimbit itu, "Jika kamu boleh hidup, kamu harus ingat bahawa ibu sayang kamu." mesej ini telah dihantar dari satu tangan ke tangan yang lain. Setiap individu yang membaca mesej pasti menangis. "Jika kamu boleh hidup, kamu harus ingat bahawa ibu sayang kamu." Begitulah kasih sayang seorang ibu pada anaknya!!
 
ish ish jiwe mummy ni sensitip sgt..takleh la tgk kisah2 ibu dan anak ni..nak nak lg melibatkan 'kehilangan'..boley meruntun air mate ni...ish......

tak leh tido lah!

ni da kol 2 pg..tp mummy masih mengadap lappy..sedangkan sok jum..perlu bekerja..mcm2 keje kene buat..
tapt apa leh buat, mata mummy takleh nk lelap..aduyaiii...penyakit takleh tido kembali menyerang..nak main fb, mummy da bosan..rasa nk off je fb tu..nk main blog, mls nk menaip sbena  nye...sso mummy bace2 blog org je lah...

tp ok gak posst belog ni..mate mummy da makin nk pejam ni..tp ni kire lmbt la kan...da kol 2 huuu

sape de idea camna nk bg tdo cheq tetap n lena..
ke mummy kene g spa ni huuuu.......

ye ye arini masuk gj...mummy suke banget huuuu....

Wednesday, September 21, 2011

Sian Rebit Kami

citer psl rebit plak lah..sbb tak tau nk post apa la plak..gamba pon dlm fon lg..
alkisah nye, ibu rebit baru melahirkan 4 ekor anak rebit..setelah 3 ari, ibu rebit td mati. ak tau napes.so tak tau nk wat camna..koz takda ibu rebit yg baru deliver utk dijadikan ibu tumpang..so kami pon try la bg susu bancuh..dgn hrpn tuk bntu anak2 rebit ni survive.
keesokkan nye tu, my staff said, all de baby tu da mati..ish ish..sadih...sadih..tak berjaya usaha kami utk membantu perjuangan hdp baby2 rebit td.....ish ish ish

* rasa mcm tgh tulis karangan darjah 2 la plak huuu..layan je la ek kua kua kua...

Sunday, September 18, 2011

ngetest

dr dulu lg mummy tringin sgt nk wat spegetti..dr zmn tok kadok lg, sampai la da kawen..da anak 2 baru nk buat huhu...akhirnyaa...termakmul jugak niat nk buat tu huuu

ni la juri masak mummy as ussual..mummy tye, sedap farez? farez mesti jawab...sedapp..........dgn ekspression muke sambil mkn..tu yg mummy suke tuu kehkehkeh..farez ni pantang mummy masak, sume die nk test mkn dulu huuu...asik angkut pinggan ke hulu hilir...huu

turn adik lak mkn lps bgn tido..tp tgk la juri td dok sambung 2nd round lak...sedap sgt kot mummy buat hehee

Tuesday, September 13, 2011

Chicken Pox

dalam kemeriahan sambutan syawal ni, tetibe fazy dijangkiti chicken pox plak or ade yg sebut cacar air or bertih (ore klate sebut). kalu kami2, org belah selatan panggil cengkering..org perok plak panggil pelentong...ai mcm2 sungguh la nama nya...apa pon, anak mummy fazy yang kene..sian..kck2 da kene..so kalu tegah jgn garu pon mn la die nk ikut...abih sume fazy garu n pecah2..dah la byk naik kat muka..arap2la tak parut..hishhh...

mummy dulu penah kene gak..ms tu darjah bape ntah..mak slalu pesan, jgn pecahkan o jgn bg pecah..so nk tido pon gerak pelan2 jek.takut pecah n parut ..huhu..ms tu kire besar la kan..da tau apa erti parut ke apa ke..

tp ni fazy baru 2 thn, kecik lg..sian la kalu kck2 da kene..asik ngadu sakit jek..memula ari jumaat tu tu mcm ade biji merah kat bwh dagu nye.ingt kan ruam..sbb kulit fazy ni sensetif sgt..pg sbtu tu mcm dedo dedo demam..pastu ade la naik sket kat muke..bg mkn ubat dmm..okla sket..pastu masuk thari ke ptg, makin byk biji2..ah sudah..dlm hati kata mcm kene cengkering je ni..tp bia dulu sbb tak pasti, tp ubat dmm still bg lg..pg esoknye lg la byk...petang tu terus bwk pi klinik.. tp sblm tu mummy pi jumpe bidan dulu, mintak air tawar..kt klnk, doc bg anti viral, ubt dmm, ubat gatai, lotion calamine, cream anti viral..byk jgk la kene..takpalah, jnji adik cpt baik..pastu ibu FF bg kelapa mude..semlm wardah bg daun mambu lak..so ptg smlm da mandikan adik ng air ramasan daun mambu...mcm2 usaha, mummy buat bg adik cpt baik, begitu juga pd sume yg prihatin..mak kat kg pon sebok tepon itu ini..yela..mummy pon blur adik kene camni..tak tau nk wat apa n camna...




ops...ni lepas mummy make up kan fazy dgn calamine lotion huhuuuu

yg dok risau skang, takut farez lak kene lps ni...sbb nye, mummy dok sapu ubat kat adik, die pon sebok nk sapu lotion kat bdn adik nye hish...da le cuti tggl sket ni..tp terpaksa korban cuti..mgu ni mummy n seben gilir2 jg anak...tp rini mummy keje la...koz smlm ramai sgt yg cr..time mummy keje takde plak hal nye..bile mummy cuti o nak cuti, ade jeee.....emm sabo je lah!

Thursday, September 8, 2011

anak ku seorang Fotographer..

pantang tgk org amek gamba..pantang suh masuk bergamba...pantang kite ni pgg camera ataupon fon...apa lg, mohammad farez iqbal akan memainkan peranan as fotografer profesional...aii jenuh nk begamba ng farez..asik die jek nk pgg camera.sib baik de henpon yg de camera..kalu tak kelabu taik mata la, time raya takde gamba rya...

moh la kite gk hasil2 pict oleh fotografer sorang ni....

gamba atok yg kabur..mcm org rabun jek tgk gamba ni

mummy nk amek gamba die, die lak sebok nk amek gamba mummy..da le tlinga adik pon masuk skali

nmpak jari je lebih jelas drp mummy

ni lg kelabu asap.penat jek mummy control ayu ngeh2

tak tau la apa yg farez fokus

maksu suke gamba ni..katenye jadi...hmmmm

buruk sungguh posing maksu...patut gambo xjd huhu

lagi laaa....

pastu farez snap gamba mummy uh tgh rajin di dapor lak..

jadi apa gamba ni hee

farez...tolong amek gamba mama ng papa...ala tak jd la..lg sekali...

kali ke 2 gini lak jd nye..emmm takpe la farez...ma nk sambung wat keje lah!


ni le fotographer nye..kemana2 pgg camera..ish..

atau nama samaran nye 'atomen'

Wednesday, September 7, 2011

kisah ke cameron

member asik tye bile nk update bile nk update...huhu mummy xtau nk update apa..godek2 jupe pict2 pi cameron aritu...3 ari sblm pose ritu...acctually lawatan ke perkampungan org asli..ke kg sg ruil..then terus melawat ke mardi sana skali..sempat jugak le mummy beli sayur mayur untuk pose nye stok huu

bergamba dgn murid2 tadika org asli kg sg ruil..tp depa da moden dah..comei2 tau

tgk le blakang tu..rumah tu ade di puncak..punye la tgi..umah tu jugak la kami daki..fuh mmg mencabar stamina lah huuu
di tmn tanah rata cameron

ish ish ish...terduduk atas taik burung hahhaha lawak time ni
bersama kwn2 di mardi plak

ehem ehem ehem sempat bergamba ng pelakon heee

semgu lepas tu, negara dikejutkan ng kes tanah runtuh pd 7 ogos 2011..ms tu baru semgu berpuasa..kejadian itu berlaku di tempat yg kami kami lawati..lg la terasa sayu sgt.. nak nak bile mengorbankan 7 org penduduk org asli kg sg ruil...emmm....apa pon kami bersyukur sgt, spnjg kami di sana, tiada apa2 yg berlaku, dan kami pulang dengan selamat...syukran..dan takziah buat penduduk kg sg ruil...


kejadian tnh runtuh kg sg ruil 7 ogos 2011

kwsn cerun

promote sket abg bomba

 

Sunday, September 4, 2011

besday Farez 3 tahun

26 ogos aritu, genap la usia farez 3 tahun..ngam2 jatuh ari jumaat time kami nk balik kg beraya..so sblm balik, kami celebrate dulu besday farez kat taska ng kwn2 taska FF..lps potong2 kek, kami bia dulu FF mkn2 kek kat taska, semntara, kami g tadika farez dulu pi wat pendaftaran tadika farez..al maklum la...bulan pose, takkan kami nk juin mkn kek skali..huhu..



video
k lah, mummy doakan Mohammad Farez Iqbal bin Zainuddin menjadi anak yang soleh, anak taat, menjd abg yang baik, cerdik, pintar, cemerlang dunia akhirat, serta menjadi insan yang berguna kelak..luv u, along...mmmmuaahhh

Friday, September 2, 2011

salam aidilfitri & balik kg

salam aidilfitri sumer..n salam kemerdekaan jugak..
thn ni rayer mmg besh sbb balik kg turn kg mummy @ n9..
tp yg tak beshnye..mummy balik kejab jek..7 hari jek..org lain cuti sampai berbelas2 ari nye..jeles3!
ari jum ms pose da balik n9..then ptg khamis mummy da  balik ke ipoh..ikutkan mummy mek cuti lama jugak..tp ni gare2 en seben la ni..kene duty da time raye ke 4..then takde sape nak angkut mummy semula ke ipoh nnt..hish..so terpaksa n terpaksa la kire nye ni..tp hati masih lg di kg..

oh ya, ms di kg arit ade la mummy mengetest buat itu buat ini..hehhe saje nk try..memula buat kuih tart..jem nenas disponser oleh my prenz..iaitu miss nani..pastu, wat kek bakar gune oven..pertama kali wat, so agak tidak menjadi..memula ingt nk wat topping nye..n deco2 sket..tp disebabkan kureng menjadi, so cok topping tu simpan la dulu..hehhe...yg ni , tepung kek n cok kek pon disponser oleh my prenz di pisha..o name glemer nye fish hehhe...raye ke 2, mummy try wat mee udang plak..ayah mummy ckp sodappp!!!! hehhe...kire ok la kan..menjadi hehhe...nnt leh wat lg kot..kalu rajin hehheheee


mummy's tart..

sesudah..jd tak?? tgk le ade kecik ade beso huhu...

mee udang hasil buatan mummy


tema kami sekeluarga thn ni warna ijo...tp syg, baju raye kami anak beranak tetinggal kat kg..ish ish..ntah bile la nk pi amek,..tak dpt nk melaram jamuan raya ng baju raya thn ni ish!