Monday, November 24, 2014

Percubaan Roti jala tanpa acuan nya

Kisah lapar di petang ahad kemarin sambil belek-belek majalah saji...tertengok page roti raja..hurmmm lapa nyeee....so mummy yg tak pandai masak ni mmg copy paste le resepi roti jala utk buat minum petang, sekali gus makan malam huuu...

Cara nye mudah..bhn nye pon mudah..cumeee.....

Acuan roti jala plak yang takde..pikir punye pikir..belek punye belek, jumpa cawan polistrin...so inovasi kan die..tebuk lubang kat bwh tu..so jadi la acuan roti jala...

Pon jadi la..jnji roti jala ku jadi la jugak...n sdp di makan n kenyang sudah.....

So sesapa takde acuan roti jala tu, takpe tak payah beli..buat je macam mummy kikikiki


Posted via Blogaway

Friday, November 21, 2014

Rezeki hari ini tetap ada

Slm korang..lama tak bersiaran di blog ni sbb asik di rumah shaklee sebelah heee....jemput singgah ye di blog sy tu

Hari ni rasa mcm agak lega..seolah-olah satu batu telah dilepaskan dari satu bahu..cume ade satu batu lagi di bahu sebelah lg yg rs agak berat n unbalanced.. Harap2 bahu mummi akan balance lah.insyaAllah...mummy anggap semua bebanan ni adalah ibadah dan tanggungjawab mummy dalam mencari rezeki.

Oh ya..memang mummy anggap rezeki sebenarnye hari ini, lepas maghrib tadi, cadang nk buat bihun sup..boleh la anak-anak makan abih ngaji nanti..barang-barang sume da prepare..time nak masak..api dapur tanak nyala...sah abih gas..so tukar menu buat roti bakar je...tapi, balik je anak-anak dari ngaji, cikgu ngaji nya da bekalkan nasi ayam kukus 2 bekas.alhamdulillah rezeki anak-anak ni...

Rasa bersyukur sangat..Allah itu maha mengasihani dan maha adil. Bila kita kehilangan sesuatu, Die gantikan dengan lebih baik...bila kita hadapi kesusahan sekarang, insyaAllah ada rezeki kita di masa akan datang...insyaAllah

Begitu juga dengan kehidupan kita, kerjaya kita. Walaupon kerjaya mummy tidak seperti rakan-rakan sekuliah dulu, mummy percaya ini rezeki mummy dan mummy percaya, Allah sudah menentukan segala nya, mungkin Allah berikan rezeki mummy dalam bentuk yang lain..cume sebagai hambaNya, tidak sesekali kita mengalah...sebalik usaha itu perlu..

Alhamdulillah..syukur atas nikmat mu


Posted via Blogaway

Sunday, November 9, 2014

Farez tamat speech theraphy

Dah lama tak crita psl kelas speech therapy farez di bahagian ENT Hospital Besar Ipoh kan..sbenarnya start dari awal thn ni, speech therapy farez dah jarang2..klau mcm ms mula2 dlu kerap..2 mgu sekali or sebulan skali..then stat thn ni kelas nye 3 bulan skali..then 6 bln sekali...

De latest new..last month, farez da tamat utk sessi speech therapy..alhamdulillah..cume kene jumpe dc pead je la bln 2 thn depan..

Percakapan farez,susun atur percakapan farez pon da makin ok..cume kkdg masih de pelatnye sket..dc kata disebabkan gg depan nye yg sume da xde tu.n pelat tu akan beransur2 hilang..tp dengan syarat parent kene betulkan selalu..klu bia je ..sampai ke besar la pelatnye..

Tip 1:
Klu die ckp pelat..cth  "along tak suka cucu'...kite kene la perbetulkan ... "susu"..

# akceli ade cara bagaimana bk perbetulkan sebutan S..

Caranya
1. Ajar bagaimana bunyi ular..tp bunyi yang panjang... Cth ... sssssssssss........... (Dlm  6 harkat camtu) kene sebut byk kali tau

2. Baru di ajar bunyi sa...si....su
Cara nya sama juga..mesti s tu dipanjangkan bunyi nya barulah di bunyikan a, i atau u tu
Cthnya
Sa - ssssssssssssssa
Si- sssssssssssssssi
Su- ssssssssssssssu

3. Bila da agak mahir,boleh la di combine suku kata
Cth
Ssssssaya
Ssssssayur
Ssssssekolah
Dll ..dengan suku kata yang mudah untuk anak anda

Sambung Tip 2 jika anak bercakap pelat atau bahasa yang tidak difahami...

"Buat tak tahu or bagitahu anak yang kita tak paham.."

Contoh:
Skolah along kan, ade ramai cikgu

Sepatutnya sekolah kan..bukan skolah..sbenarnya membenarkan anak-anak bercakap short form juga seolah2 kita mengajar mereka bercakap pelat.

So apa yg perlu kita lakukan..beritahu begini ye..

Along..along cakap apa ni..mama tak paham la...

Or

Tak tahu..mama tak paham along cakap sebab cakap tak betul..along betulkan dulu

Serius....mummy da buat cmtu,mmg anak akan seboleh-bolehnya bercakap semula dengan ayat yang betul. Dan lama-lama dipraktiskan..

Emm apa lagi nak share ye...cukup la setakat ini share mummy pada kali ini..alhamdulillah farez sudah makin banyak peningkatan dari segi pertuturan.jika dulu,mummy sangat risau.sekarang tidak lagi.doktor juga telah mendiagnose dengan baik dan berulang kali oleh doktor-doktor pakar pead, pegawai pertuturan, pegawai cara kerja dan perilaku, doktor gigi, doktor telinga, doktor hidung dan mulut...alhamdulillah, farez hanya speech delay dan layak ke sekolah kebangsaan untuk tahun 1..

Harus diingat ye..untuk diagnose sesuatu masalah yang dihadapi oleh anak kita bukan lah mudah...doktor perlu menjalankan banyak ujian.cube tengok senarai doktor dan pegawai yang merawat farez..semua bahagian diambil kira..setiap doktor dan pegawai akan merekod nya setiap kali rawatan farez dan doktor pakar akan mengdiagnose farez..bukan seorang..tapi da 3 orang doktor pakar gred 54.setiap rekod doktor dinyatakan..pemeriksaan bukan sekali kita dah tahu anak kita tiada apa2.tapi doktor akan memantau banyak kali sehingga doktor pakar benar-benar puas hati.

Dan kerana itu,mummy sangat berterima kasih kepada hospital besar ipoh khususnya pead, bahagian cara kerja, klinik ENT.. yang sangat bagus yang sangat bagus perkhidmatan nya..well done!

So farez da last speech therapy..dan die suke sangat hadiri speech theraphy sebelum ni..moga farez akan terus cemerlang dan bertambah baik dari segi pertuturannya..mummy dah tau basic speech therapy sebenarnye..rase macam nak tukar job plak..hehhe..



Posted via Blogaway


Posted via Blogaway

Saturday, September 27, 2014

Spagetti

Bosan asik spagetti je mesti nk mee spagetti tu..so rini tukar mee kerinting ni..apa ke ntah nama nyer huuu

Arini ber western..sbb mcm teringin plak nk mkn spagetti..so smlm da cr cendawan butang n mummy suke buh mushroom byk2..i like mushroom..

Sib baik anak2 n seben tak cerewet bab mkn..sonang kojo den..pg td da nasik goreng..lunch spagettii lak..kira ok la kan
....

Nyum2...selamat menjamu korang

Saturday, September 20, 2014

Mummy K-Pop


jgn ingt bdk muda je suke k-pop je..mummy takde la suke sgt dgr konsert o minat band penyanyi korea ni..tp tgk tgk movie korea..mmg giler hahhaha...sbb pelakon nye mesti hensem2, comei2, cantik2, cute2, kurus2 hahhaha....Jalan cerita pon besh...

running man...huuu suke jgk tgk...klaka jer...wpon bukan movie, 1 night 2 days.. apa2 je la yg melibatkan pelakon2 korea ni

baru2 ni mummy gila tgk KING 2 HEART. dah nk abih pon..tinggal lg 2 ke 3 episod je lagi..nk tgk kat maadu.com tenet mcm siput sedut lak. terpaksa la tgk episod di tv...sabau jelaaa...



                                      
semestinya sbb Lee Seung Gi yg ensem n muke nakal ni..ohhh..jatuh cinta mummy..hukhuk...mummy suke bangat pict ni tau..wadduhhhh...

Sunday, September 7, 2014

online shopping

Shoping online,,,,

yup sekarang mmg glemer shoping online ni..mudah, jimat masa dan tenaga. jimat duit tu idak la..sbb dah nama pon shoping kan,.tp kita boleh berjimat dgn membuat perbandingan harga, kualiti, dan apa sebenarnye yg kita mahu.

Selamatkah shoping online ni..

huh..mummy online shaklee punyer bisness n mummy sendri beli online jugak..mummy suke online shopping,..tapi sebelum uol nk beli online, selidik dlu owner penjual nye..bagaimana??? ok tgk fb die, insta ke...komen2 pembeli yg lain..klu ade yg maki hamun or rs tak kena..so tak payah la beli kan... then kene la follow up barang yg uol beli tu..bila sampai,..ambil tracking no..cmtu la lebih kurang

biasanya klu mummy shoping online ni, biasa kita bersassap or pm org tu kan...die lambat bls sket mummy tak kisah..tp klu die mcm mls nk jawab..tye septh jwb sepatah..pastu tak mcm ekpslen o mcm nak tak nak je jwb..and de jugak yg jwb sila ke web blablabla...adehhhh..camna nk jual beli ni...org cmni mls jugak la mummy nk beli sbb mcm tak berminat je nak jual..biasa nya mummy lebih berminat pd yg peramah or bile tye die jwb bykk hohohooo

ok cth la kalu beli pakaian..biasanya klu beli permainan kanak2 ke, supplement ke, tdung ke ..xde mslh..yg mslh bila beli pakaian..sbb main pakai ukuran..nak nak klu pakaian tu jns ikut saiz s-xl..payah tu nk baget size..kkdg bahu ok..tp tang lain tak ok..sama da ketat o longgar la sesgt..so klu oul nk beli pakaian..dress expecially, ukur betul2 k..jgn jd cam mummy ni ha..tuan penjual dah peramah...tp tak boleh nk pulangkan balik in case dress tu sgt2 besar...takde plak die ckp awal2..so uol kene tye betul2 k..be careful..then bila tye how..trus penjual tu jd tak peramah...diam seribu bhs..ok....org cmni mmg mummy black list dah...rase nye pakaian mcm tshirt bagai ok kot,..tp if dress, jubah or baju kurung moden, better uol teliti betul2..

mcm case mummy, dress 1, bahu dah ok tp tang ketiak, dada n labuh kemain besar..maybe sbb A shape..tp knp penjual tak explen bila kite tye pendapat kan..

dress 2..mummy ambil terbesar sbb ingt takut sendat di perut..or shaping kecik...sekali dpt, hah ko...mcm ponti pakai baju..ng besar nyer, labuh nyer...mmg la mummy kene ukur...mmg dah ukur pon tp tak pasti..bile tye penjual..kate nye ok jeng size tu ..palehooo kooo...nk tukar da tak boleh...
mmg mummy blacklist la cmni..so pd mummy baik mummy beli kat kedai2 luar sana ..lg puas hati kannnn....

so bijak membeli, bijak memakai....bijak berurusan...hohohooo


Friday, September 5, 2014

Tuesday, June 17, 2014

Roti kegemaran

Mummy mmg berhantu betul roti ni...kalu ade je trus sambar n trus mkn..klu tgh kenyang n nmpak roti ni..pon boleh sumbat lagi...hiii berhantu betul roti ni..

Emmm sedapnya...nak2 klu lg lembut n byk isi dlm nye huuuuuuuuuu


Posted via Blogaway

Wednesday, June 11, 2014

Borak-borak geli hati

suke kan kalu layan budak2 bercakap..kekadang merapu..kkdg lurus...geli hati jeee

mcm fazya pg td, masa mummy kejut suh mandi pagi...
alkisah nya tempat tido nye kt tilam yg mummy bentang kat lantai...mummy tdo atas katil la.. (ikutkn bilik tdo die bilik lain, ni kes penakut la ni)

mummy: angah bangun..gi mandi...
fazya: terpisat2 sambil tuka topik taknak mandi ' mama, ada orang angkat saya tido atas katil. sapa yg angkat saya ni...
mummy: eleehhhh..angah yg bangun sendiri tido kat tempat mama...
fazya: mana ada..ade orang angkat saya ni..

* suke sgt bersaya2..n fazya mmg liat nk suh mandi pagi..

along plak.....

along: mama ..tgk la muke saya ni...muka saya bosan...
mummy: awal2 da gelak dgr muke bosan.. 'knp muke along bosan?
along: yela mama suruh along tido awal mlm tadi.jadi muka along bosan la..along tanak tido lagi...
(kes kene pksa tido awal hee)
mummy: ala..tu mlm td je..pagi ni muka along tak bosan da la...
along: muke along bosan lagi ni..along taknak pegi tadika..nk duduk rumah..nnt muka along jadi bosan lagi...

*huhuuu..sebenarnye, along mybe maksudkan sy bosan kene tdo awal...tp ckp muke jd bosan lak huu..n lg satu, along ni klu boleh nk duduk rumah tgk tv je.......haih....

Monday, June 9, 2014

FAREZ 6 YR

Dah lama tak opload gamba farez, anak sulung mummy ni kan...da 6 thun pon...






Friday, May 23, 2014

Nak rokok

Pg2 lg farez da buat mummy and papa terkejut besar...

Sbb nya pagi2 die ckp..'papa, kaki saya sakit..saya nak ROKOK boleh????'

Punyer terkejut kiterorang ni..risau dah kecik2 dah tau psl rokok..mintak rokok lg..

Suh die ulang nk apa..tetap ROKOK!

Lastly suh die buat gaya.upenye die buat mcm terjengket2 sambil pegang sesuatu...

Ooooo tongkat rupa nya...haih farez....


Posted via Blogaway

Saturday, May 17, 2014

Perbezaan Politeknik Premier,Politeknik Konvensional dan Politeknik Metro

ermmm mummy sebenarnyer tgh semak keputusan adik mummy ke upu ni...nampaknye gagal melayakkan diri ke upu..u yg byk mintak uitm la...die miat sgt nak ke sana tp apa boleh buat..rezeki nampaknye ke politeknik dalam bidang Dip Accaunt. ok la tu kan...poli pon ok jugak....i like poli. adik2 mummy sume dpt poli (2 org ke poli PD, dan sorg ke poli Melaka). yg bongsu ni tak tau la dpt poli mana.senin ni baru dapat tau. 


so dr ari tu lg ms tgh isi upu n poli ni, ade 2 kategori

a) UPU / Politeknik Premier

b) Politeknik Konvensional 


Apa beza nya politeknik premier ng konvensional ni? alang2 da search beza 2 makhluk, saje nk share ng uol


Politeknik Premier :-: :  politeknik yang setanding dengan universiti.: :  menerima pelajar yang memperoleh keputusan yang cemerlang diperingkat SPM.: :  telah menjalankan program pengajian pada peringkat Diploma dan Diploma Lanjutan.: :  terbuka kepada golongan yang belajar sepenuh masa dan separuh masa: :  untuk memohon melalui UPU


Politeknik Premier :-

1.     Politeknik Ungku Omar (PUO)

2.     Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PSA)

3.     Politeknik Ibrahim Sultan (PIS)


Politeknik Konvensional :-: :  Politeknik yang menerima pelajar lepasan SPM: :  menjalankan program pengajian pada peringkat Sijil,Diploma: :  terbuka kepada golongan yang belajar sepenuh masa dan separuh masa

Thursday, April 24, 2014

Demam

Dah lama si fazy ni tak dmm akceli..tp mlm td dmm la plak..tp pg tadi dedo dedo je n boleh main n g sek. Cuma da pesan la kat cikgu die bg ubat dmm th nnt n kalu fazy x larat nk buat aktiviti sukan suh fazy rehat je..dr awal bulan ke akhir bulan ni, bbdk tadika fazy kene training sukan stp pagi.almaklumla..30 hb ni hari sukan tadika aiman..tp bile tanya fazy masuk acara apa..die jwb lompat2 n main kuda je..main kuda tu mmg la..stp masa mmg main kuda sbb de mainan kuda kat tadika die tuh...haih..

Eh lari topik lak..ha psl fazy demam ni..mlm ni tetiba demam balik..maybe sbb minum ais ms kat KFC td..emmm mummy pon satu..lupa lak yg fazy baru nak baik demam...

Ms suap ubat tadi, fazy tanya..

Fazy: mama tak baca doa ker...
Mummy: (terkedu jab huu). Nak baca doa mcm mana..angah tahu ke..
Fazy: tadi cikgu bacakan doa masa bagi angah makan ubat..
Mummy: iye..baik nye cikgu..camna doa cikgu.cube angah baca
Fazy: cikgu doa macam ni...."Ya Allah, Ya Tuhan ku, sembuhkan pemberian mu ini....."

Alhamdulillah, cikgu2 fazy sgt baik..n suke terapkan nilai2 agama pada anak2 kecil.stp perkara yg ingin kita lakukan haruslah berbalik n memohon kpd Yang ESA...AMINNN....Ya rabbal alamin...semoga fazy cepat sembuh ye sayang..doa dari mama, papa dan cikgu2...


Posted via Blogaway

Malu nye mummy....

Td ms kat kfc bwk anak2 mkn ... Fazy dgn kuat nya menjerit.....

"Mamaaaaa...nak berak..."

Klu korang mcm mana...malu mak tau


Posted via Blogaway

Tuesday, April 22, 2014

Rajin nye Along

rajin tak anak bujang mummy..
tgh tolong wan nya sapu sampah....be a good boy ye



Monday, April 21, 2014

Fayyadh main pondok pondok

Main nga anak patung tu kira main pondok2 ke huu..maybe la kot.sbb die ambik anak patung ni then tepuk2 serupa mummy tepuk2 fayyadh nk kasik tdo...cute je tgk..tp skejab je main die ng anak patung ni..pastu di campak2... Tp kalu main kereta mainan mmg harusla.nk tdo pon pgg kete mainan die tu....kalu x jumpa kete metah die tu, remote pon jadi lah heee

* test guna blogaway


Posted via Blogaway

Thursday, April 17, 2014

Mommy garang ke

Tak tau la knp..farez n fazy ni asik nk bergdh jee..memula main sama2..pastu ade la nk gaduh nya .klu yg sorang diam, soranh lg menyakat...memula la melalak..nk bertumbuk tampar sume..sore masing2 klu mcm tikus takpa la..ni kemain..satu ipoh leh dgr....

Due bdk ni kan..mmg la...kkdg dikacau nye fayyadh..adik kecik pon depa nk ajak bergdh..adeiii bingitt...tu yg kkdg mommy jd singa..kkdg jd harimau....bila mommy da menyinga..ade la yg kene cubit o rotan..

Bile geram..mommy ckp, ok due2 dok bilik atas..bg denda sket..dek takut mommy da bertukar wjh kot..depa pon dok la lam bilik..pastu ckp bisik2... bisik la sgt..sbb mommy leh dgr kot...

'Mama garang kan..knp mama garang sgt..taknak dak kawan mama..sorg lagi dok jwb..aah kan..mama garang kannn..kita jgn kwn mama...'

Adei bbdk ni..da pandai bergosip..
Tp sbb depa mommy jd garang tau..klu lembut, alamatnye...... Jd menjadi bbdk ni .tp biasa nya mommy mrh2 je la..klu grm sgt je kene piaaatttt huuuu


Posted via Blogaway

Saturday, April 12, 2014

Speech Therapy

Ya Allah ..lama nya mummy tak mengupdate blog kan..mmg mummy nk update tp de je halangan nyee..ishhh tak yah buat alasan..mummy yg ntah pape..

akcely byk nk update psl farez yg dari dlu g speech therapy n psl speech delay nya tu...sbb mummy suke share ng sumer..n utk mummy jugk..klu lupa, leh refer sni jeee...


oh ya, sejk miss lim, pead speech therapy farez tu da berenti, so mcm lmbt sket la utk pgganti nya..tp bln lps akceli da de pengganti..sapa ntah nma nya...so die sambung dr miss lim la..kata nya miss lim da cite kt die psl farez a to z..n die akan pantau smula lh...

so far alhamdulillah, farez da byk perkembangan..antara nya
* da byk ckp..pot pet pot pet..sampai mummy lak yg pening nk jwb..cikgu pon kata farez ckp byk di tadika n transit.(ingat tak dulu, mummy penah cite, farez jd pasif di tadika.diam je)
TAPI MASIH ADA PELAT
CKP BERTERABUR KALU PNJANG SGT
TAKLEH NK BERCERITA KALAU TGK GAMBA O ORG TNYA (tp klu die yg start cite, boleh la plak)


mslh pelat tu la, farez masih kene speech therapy..ade cara mcmna nk atasi..buat ms ni baru bljr S...
nnt mummy citer k...

2nd, knp farez susah nk buat ayat pnjang2??...
-sbb mummy jarang ckp panjang2 trus pd farez..cth bil tgk kucing..mummy just tunjuk ..tu kucing...
SEPATUTNYA mummy kene ckp mcm ni...' eh tgk tu farez, ade kucing lah. cantik nya mata kucing ni..cantiknya bulu kucing ni..bla bla...'

ha mcm tu la sepatutnya. klu kita da biasakan dgn ayat sepatah2, so anak akan terikut2. so slh sapaaa??? mummy la kan...ermmm byk kene bljr jd mommy kan...jgn anggap sst perkara mcm ni adalah remeh ye..

lg satu adalah fokus...dc perhatikan fokus farez ni kurang..byk nk main. taknak dgr elok2..so buat ms ni..bila ke speech therapy.dc akan ajar farez agar lbh fokus..

cth nye bermain flash card...2 arahan 2 o 3 objek...mcm mummy penah cite dlu.. k video kat bwh ni antara kelas speech yg farez ikuti utk tujuan fokus...jom kita sharing ;)