Tuesday, December 28, 2010

topi incik bomba

ntah apa, mood ari tuh begamba bergaya ng topi incik bomba..topi papa lee...tp yg farez pakai tu kelab 3K punye..ape ntah 3K tu..nak tau tye la incik bomba huhu..tapi adik tak sempat nk bergamba sebb tgh titun hehe



and de last.............................


Wednesday, December 22, 2010

Migraine & Homoeophaty

sejak akhir2 ni mummy slalu sakit kepala..sejak bersalin anak ke 2.tp lately, da 3 bulan mummy asik sakit yg berpanjangan dan kerap.da byk doc mummy pi, memula kate stress keje..sbenarnye, takde la plak mummy stress keje ke hape..bile da semakin kerap n berpanjangan, doc ckp maigraine..tp sume ubat mummy mkn sume tak berkesan.ubat yg diambil hanya utk melegakan kesakitan utk sementara..lastly, da 3bulan sakit berpanjangan, mummy pon cuba rawatan homoeophaty..emm skang masih dlm peringkat percubaan..harap2 lah menjadi ek..biol da kepala mumy ni asik sakit jekk huhu


migraine biasa nye terjadi sebelah kepala je..tp jika keadaan terlalu teruk, leh membawa kepada due2 belah kepala

so meh nk share info migraine n homoeophaty ni k

Migraine berasal daripada perkataan Greek 'hemikrania' yang bermaksud sebelah tengkorak atau dikenali juga sebagai vascular headache. Migraine diklasifikasikan kepada dua jenis : Classic Migraine dan Common Migraine.




Classic Migraine


Menurut kajian, hampir 10 hingga 15% pesakit mengalami Classic Migrain. 10 hingga 30 minit sebelum berlaku, tanda-tanda awal yang juga dikenali sebagai aura ataupun prodrome akan berlaku dalam masa 5 hingga 15 minit. Antara tanda-tanda yang sering berlaku ialah terlihat cahaya terang(bright spots), garisan zigzag (zigzag lines), penglihatan berganda (double vision), buta sementara (temporary blindness), kebas (numbness), kepala terasa berpusing (dizziness), pening (drowsiness), sukar bercakap (slurred speech) dan keliru (confusion). Setelah tanda-tanda ini hilang, barulah migraine menyerang.


Aura terjadi kerana tisu saluran darah yang menghantar darah ke otak mengecil seketika menyebabkan penghantaran darah terhad. Sekaligus menyebabkan gangguan pada saraf rasa dan pengawalan motor. Pengaliran darah akan bertambah hanya selepas beberapa jam aura terjadi dan sakit kepala bermula.


Common Migraine


Common Migraine lebih kerap berlaku dan ia terus berlaku tanpa tanda-tanda awal.


Migraine berlaku apabila saluran darah mengembang dan mengecut dengan cepat dan ia sering dikaitkan dengan proses pembengkakan (inflammasi). Punca utama berlakunya migraine ialah:
1) Pemakanan
Pengambilan makanan yang mengandungi monosodium glutamate (MSG), cheese, nitrate, coklat, kekacang, alcohol, dan aspartame boleh menyebabkan kamu diserang migraine kerana ada diantara makanan itu mengandungi tyramine atau phenylethylamin yang boleh bertindak mengembangkan salur darah. Diet yang menurunkan kandungan gula dalam darah, tidak makan atau lambat makan mengikut jadual, serta kerap minum minuman yang mengandungi kafein seperti kopi, teh, Nescafe, coke atau pepsi juga boleh menyebabkan migraine kerana bahan ini juga boleh menyebabkan saluran darah mengembang.


2) Hormone
Bagi perempuan, turun naik hormone estrogen sebelum, semasa, dan selepas haid akan menyebabkan sering diserang sakit kepala.


3) Cara hidup
Berlakunya pertukaran waktu jaga dan waktu tidur, terlebih atau terkurang tidur juga menyebabkan migraine. Bagi pelajar yang gemar belajar last minit dan mengabaikan makan dan tidur, akan menyebabkan mudah diserang migraine. Pengambilan ubat-ubatan, keturunan, perubahan cuaca, bunyi bising, menonton tv atau memandang skrin computer terlalu lama, stress, tekanan emosi dan merokok juga merupakan punca-punca diserang migraine.


Cara mengurangkan kesakitan migraine :
Mengawal pemakanan harian, kurangkan stress dengan bersenam, amalkan cara hidup teratur, berbaring di tempat gelap dan sunyi sewaktu tanda-tanda awal migraine. Mulakan mandian dari bawah keatas (kaki, badan, kepala), dengan cara ini mungkin boleh membantu kita mengelakkan diri diserang migraine.
Jangan biarkan sakit kepala berlarutan kerana mungkin akan menyebabkan migraine. Kalau kita mencapai tahap kritikal migraine, boleh menyebabkan muntah, pening, cirit-birit serta sensitive kepada bunyi dan cahaya.
* tapi biasa nya mummy mkn ubat jek sbb da tak thn  sgt hehhe

Perubatan Homeopathy menjadi salah satu kaedah rawatan yang semakin menjadi pilihan, terutama selepas pesakit gagal menyembuhkan penyakit mereka melalui kaedah perubatan biasa. Bagaimana pun, masih ramai yang tidak tahu atau kurang faham apa sebenarnya kaedah perubatan Homeopathy dan bagaimana ia berbeza dengan kaedah perubatan biasa. Perbezaan utama Homeopathy dengan perubatan biasa ialah Homeopathy tidak menggunakan dadah dalam semua jenis ubat-ubatannya, sebaliknya hanya menggunakan bahan semulajadi berasaskan herba dan tumbuh-tumbuhan. Disebabkan bahan untuk membuat ubat Homeopathy adalah berasaskan herba, ubat Homeopathy tidak mempunyai kesan sampingan kepada pesakitnya.


so mummy sedang mencuba ubat2an homoeophaty ni..actully homoeophaty ni menyingkirkan2 toxin2 yg berlebihan di dlm bdn kite ni.membetulakan saluran drh dan saraf agar sistem bdn kita dpt berfungsi dgn betul.em tu apa yg doc homoeophaty terangkan pada mummy lah..
cara mkn ubatnya plak ialah tak boleh guna tgn n sudu besi.sudu plastik takpa..then kene mkn 1/2jam sebelum mkn..kire nya mkn time perut kosong..so resultnya, kene tgu smgu la ek..so far smlm mummy da rasa kurang skit berbanding ari2 sebelum ni....alhamdulillah...:P

Wednesday, December 15, 2010

aksi tak mau tp mau

mama: farez, meh posing amek gamba
farez: (jebik mulut..tanda tanak la tu)...
dlm hati mama...oooo eksen yee hihi

lps tu ngada2 wat aksi2 yg kununnye ngada2..ala mau tp tak mau..mau yg lebih..elehh td kata tanak..

still mud tak mau tp mau..wat picit2 idung plak
wat2 terbang la plak....

ni wat aksi cat walk plak..huh..td eksen kata tanak..skang farez dah over acting la .....huhu...

sekian aksi farez tak mau tp mau
hehe

Monday, December 13, 2010

hubby besday

my hubby tgh minum nescafe tarik kaw kaw punye..tgkle buih nyee...

arini 14Dis..besday en hubby..emm nk suprise ape ek..actually pg td tah wish sblm masing2 pi keje..adiah pon actually mummy da bg 2mgu lepas..masa tu baru balik dr songkhla tu..adiah2 for hubby import from thai la kire nya huhu..so mcm arini, mcm xada apa la kan..ish tak besh nye..so planning blk kj kang nk cari kek la..nk cr lilin 30 batang..hahah jenuh nk tiup kang hahah..kalu jupe s'thing spesel kang beli la ek..heeehe
so, for my dearest abang..wish u happy besday, slamat hari lahir..semuga panjang umur dan sihat selama2nya, semuga dimurahkan rezeki hendakNya, semuga cpt naik pangkat lg heee...emm apa lagi ye..semuga hidup berbahagia berpanjangan bersama kami.. luv u very much abg....:*

Monday, December 6, 2010

VRI Trip to Songhkla-Hatyai, Thailand

baru2 ni pada 29/11- 2/12/12, mummy bersama2 staff VRI pi melancong..hehhe..ingt tak dulu yg mummy wat passport tu..akhirnya, mummy selamat pegi ke thai n selamat sampai ke mesia semula..
anyway sgt2 enjoy pi sna..byk jugak tempat2 leh jln2, kat songkhla la..neway kat hatyai lak tempat bershoping..neway, bhy tau kat hatyai ni koz ader tiger show n pondan show..lelaki2 yg kussss iman tu la bhya nyee hehhe...
emm actually gamba mummy tak uplod abih lg..ader lg pict kat member mummy..
next entry mummy uplod n citer pnjg2 k..skang mummy nk tdooo..ni pon da lambat dah..mentang2 sok cuti kan..SALAM MAAL HIJRAH buat semua....

neway, ni ada sket gamba:d
bhat thailand..mata wang depa rendah..RM 90++ duit malaysia lbih kurang 1000 bhat.

blakang tu otel yg mummy nginap..sarmila beach resort