Mango Cheese Cake
Bahan base:
200g biskut marie
100g butter
Bahan-bahan filling creamcheese:
250g cream cheese
60g gula castor
2 biji mangga (1 biji dipotong dadu, 1 biji untuk dibuat puree mangga)
200ml whipping cream
1 ½ sb gelatin
125ml air suam
Bahan topping:
Puree mangga
50 ml air suam
1 sb gelatin
1sb gula castor
CARA-CARA
Buat base:
-
Cairkan buuter (double boil)
-
Then gaul dengan biskut marie yang telah
dihancurkan
-
Masukkan di dalam Loyang (sy pakai 9 inch), dan
tekan2kan dan padat2kan
-
Masukkan dlu dlm fridge. Sementara tu boleh la
buat filling creamcheese
Tips: untuk
dapatkan base yang tidak pecah or berderai;
1.
Semasa gaullkan kepalkan campuran biskut marie tu,
biskut marie tu boleh dikepal2kan dan tidak berderai
2.
Betul2 padatkan base biskut marie tu ke dalam Loyang
tau.jgn tekan manja ye hehe
Filling creamcheese
-
1 ½ sb gelatin dilarutkan ke dalam 125ml air
suam.dan ketepikan
-
Putar whipping cream hingga kental &
ketepikan. Nak senang, putar whipping cream yang betul2 kua dr fridge
-
Dlm bekas lain, putar creamcheese dan gula
castor hingga berkrim.then masukkan separuh puree mangga . gaul rata
-
Masukkan whipping cream td ke dalam adunan
cheese. Gaul guna spatula.
-
Then masukkan pula adunan gelatin td. Gaul rata.
-
Masukkan pula potongan mangga .
-
So dah boleh masukkan kedalam Loyang.
-
Simpan dalam fridge
topping
-
1sb gelatin + 1 sb gula castor
dilarutkan ke dalam 50ml air suam.dan blend
-
Bila kek da sejuk dan agak kukuh, bolehla tuang
puree mangga di atas sekali
-
Dan simpan semula ke dalam fridge
-
Siap..senang kan..selamat mencuba J
No comments:
Post a Comment