Friday, August 28, 2015

Ayam masak halia: resepi pemanggang ajaib



Beberapa ari ni teringin nak masak guna pemanggang ajaib je..aritu buat beger guna pemanggang ajaib..bakar roti n daging beger dalam tu..anak-anak siap cakap..mama mcm beli kat kedai la...slama nk bakar guna kuali jer...tekstut daging beger jadi keras sket..so bebudak ni tak suke..tak laku pon mami buat..tp sejak buat beget guna pemanggang ajaib ritu,tiap2 ari bbdk ni request nak beger lagi..mami je tak kuasa nk buek eh huuu...eh sumber gamba bege xda la.plak

Rini masak ayam masak halia pulak guna pemanggang ajaib...sedap la plak..yg penting kurang minyak.

Bahan-bahan nye mumy main campak je...

Ayam potong kecil
Cili api
Bawang kecik
Bawang besar
Cili api
Lada hitam
Cili besar
Sos tiram
Sos cili
Halia
Serai di ketuk

Cara masak..
- Cili api,bwg putih n bwg merah tu suka hati la nk racik o tumbuk..mami suka lg klu tumbuk.tumbuk sket dengan halia
- Hiris bawang besar, lada besar, n halia

Ok jom masak

- Masukkan ayam dalam pemanggang ajaib..
- Tabur je bahan ketuk n bahan hiris atas ayam
- Bukak api
- Buh sket lada hitam serbuk n air nk masak bahan n ayam
- Then lama sket tu, masukkan pula sos tiram n sos cili...

- Goncang2 je pemanggang ajaib tu nak bagi bahan sebati...

- Bancuh tepung jagung or tepung gandum dengan air dalam 1 sudu tepung je
- n masukkan ke dalam pemanggang ajaib td..ia nya untuk melikatkan kuah ayam td

Agak rasa ayam da masak n lauk da empuk, perasakan dengan garam

Siap

Sedap kan..ha air tu korang ikut suka hati korang la nk kuah byk mn n nk empukkan ayam..tp klu da masak guna pemanggang ajiab tu..memang ayam cepat empuk..air tak banyak pon takpa..yang penting tutup pemanggang ajaib tu...

Dah ..jom makan..


No comments:

Post a Comment